Excursie Dordrecht en omgeving

Excursie Dordrecht en omgeving

De uitslag van de TOP10 Verkiezing Dordrecht en omgeving was een zeer spannende, want met slechts één stem verschil heeft De Donk, de rivierduin, op een eerste plaats gewonnen van het Huis te Merwede, op een tweede plaats. Nationaal Park De Biesbosch is op een verdiende 3e plaats gekomen.

Klik hier voor een leuk filmpje van de bekendmaking van de TOP10 Verkiezing Dordrecht tijdens het veldwerk lab Dordrecht.

De karakteristieke donk in De Donk is een krachtig symbool voor aardkundige waarden en cultuurhistorie in Zuid-Holland, gezien de ontstaanswijze aan het eind van de laatste IJstijd, en een duizendjarige bewoningsgeschiedenis als eerste natuurlijke vluchtplaats tegen een rijzende zeespiegel en rivier overstromingen. De eigenaren van een nieuw geopend theehuis op De Donk reageerden verrast en verheugd op de nummer 1 notering, en verklapten zelf ook meegestemd te hebben.

Op een tweede plaats (met 1 stem verschil) komt het Huis te Merwede, een zeer tot de verbeelding sprekende middeleeuwse ruïne aan de rivier de Merwede. De historie gaat hier terug tot 600 jaar geleden, waartoe de oudste vermelding dateert. De combinatie water en historie en de vele vragen die de ruïne nog oproepen maken het Huis te Merwede tot een van de toplocaties van Dordrecht en wijde omgeving.

Het natuureiland Sophiapolder bij Hendrik-Ido-Ambacht is verrassend 5e geworden. Het is een relatief nieuw eiland, dat is ontstaan toen in 1856 een grondbezitter in Dordrecht besloot om drie zandbanken te verbinden met dijken en zodoende het gebied droog te leggen.

Met een elektrische boot kom je in een andere wereld….op een eiland waar een kleine expositie is en waar je een rondwandeling over wadplaten kunt maken met een uitzicht over de Dordrecht skyline aan het water.

Als finale punt werd in het zuiden van Dordrecht een veldlocatie van het Verdronken landschap van Dordrecht bezocht. Het gehele gebied hier kent een middeleeuws landschap dat in 1421 door de St. Elizabethsvloed onder water kwam te staan. Dit leidde er toe dat veel overlevenden van omliggende dorpen naar de stad Dordrecht trokken om aan het water te ontkomen. Bij de parkeergarage Zwembad doet een markering op het voetpad en een afbeelding denken aan het middeleeuwse dorp Wolbrandskerke dat hier waarschijnlijk is opgegraven, en dat gezien de verdrinkingsgeschiedenis symbool staat voor de eeuwigdurende strijd tegen en leven met het water.